20 tips för ditt Lymfsystem

Lymfsystemet är ditt avfallssystem och en stor del av ditt immunförsvar i kroppen. Fungerar inte det som det ska, blir vi bara mer och mer belastade och till sist sjuka. Lymfsystemet har ingen egen pump, som hjärtat är för blodomloppet, därför behöver vi själva få det att cirkulera. Hur du hjälper ditt lymfsystem har vi listat i 20 olika punkter nedan.

 

1. Motion och rörelse

Eftersom lymfsystemet inte har en egen pump, är det viktigt att vi rör på oss. Lymfsystemet är helt beroende av sammandragningar och avslappning för att lymfvätskan ska kunna röra sig i kroppen. Man behöver inte träna hårt utan den bästa träningen för lymfsystemet är faktiskt promenader för då stimulerar vi våra lymfnoder och de viktigaste sitter strategiskt på ställen som stimuleras när vi går. Att hoppa studsmatta eller stå på en vibrationsplatta är också jättebra.

 

2. Andning

Även andning hjälper lymfsystemet att röra på sig och det är diafragman som styr detta, så det är viktigt att inte andas ytligt i bröstet. Djupandning är otroligt viktigt för lymfsystemet. För att få till en riktigt bra djupandning så kan man tänka hur man andas när man gäspar. Tänk att du ska andas så fast genom näsan. Se även en film om andning på vår youtubekanal.

 

3. Mejeriprodukter

Ta bort alla mejeriprodukter. Mejeri stagnerar lymfsystemet, dels eftersom kroppen ser mejeri som främmande och då börjar producera massa slem och dels för att det innehåller alldeles för mycket protein. Detta gör lymfsystemet mer trögflytande. 

 

4. Ta bort gluten

Gluten skapar inflammation och belastar dina tarmar. Du har lymfsystem även i tarmarna som är jätteviktigt.

 

5. Ta bort socker

Raffinerat socker ökar också inflammation i kroppen, vilket påverkar lymfsystemet negativt.

 

6. Minska mängden protein

Protein finns bland annat i ägg, kött och mejeriprodukter. Biprodukten av protein är alltid försurande och syrorna ska ut genom våra njurar. För mycket syror gör att våra njurar blir överbelastade och kan inte filtrera ut det avfall ordentligt som lymfsystemet rensar ut. Att syror och avfall stannar kvar i kroppen kan bidra till tex ödem, led- och muskelvärk eller hudproblem.

 

7. Ät mer frukt!

Frukt är sammandragande, speciellt sura frukter som tex citrusfrukter, kiwi, jordgubbar, ananas och vinbär. Frukt har inte heller något försurande avfall som belastar lymfsystemet. 

 

8. Ät stark mat

Starka kryddor stimulerar kroppens cirkulation vilket är toppen för lymfsystemet och immunförsvaret. Ovan-jord-grönsaker med tex. vitlök och chilli är riktigt bra eftersom grönsaker inte heller är försurande för kroppen.

 

9. Drick citronvatten

Citron är sammandragande i kroppen, det märker du när du äter en citron, då man har svårt att äta citron utan att grimasera. Citron är även bra om har tex svullna lymfkörtlar eller halsmandlar. Att vi dricker mycket vatten eller citronvatten gör även lymfsystemet mindre trögflytande, är du uttorkad blir det trögare.

 

10. Ät ekologiskt

Bekämpningsmedel och gifter på oekologiska frukter och grönsaker belastar lever, njurar och lymfsystem. Välj därför helst ekologiskt när du handlar. För att ytterligare hjälpa kroppen att binda gifter och avlasta lymfsystemet kan du inta Chlorella. En bra dagsdos ligger på mellan 15-25 tabletter. Högre dos vid detox eftersom kroppen då frisätter mycket gifter. Var noga med att välja en Chlorella som inte själv innehåller massa gifter, läs mer om Chlorella här.

 

11. Tugga maten ordentligt

Det är även viktigt att inte överäta mat, eller att äta när du inte är hungrig. Att inte tugga maten och äta för mycket mat på samma gång, leder till sämre matsmältning. Sämre matsmältning leder i sin tur till för mycket föruttnelsebakterier i tarmen och mer slembildning. Detta för att kunna smälta den osmälta maten. I längden leder detta till att vårt lymfsystem och våra tarmar blir överbelastade.

 

12. Örter

Bra örter för lymfsystemet är tex Encinacea, Mahonia och Rödklöver. På www.academyofnature.se hittar du en örtblandningar som heter Lymfkomplex 1 och Lymfkomplex 2 som stöttar ditt lymfsystem. Det är även viktigt att ha starka binjurar och njurar som filtrerar, därför kan Binjurekomplex och Njurkomplex 1 och Njurkomplex 2 vara till en hjälp.

 

13. Varm och kall dusch.

Att utsätta sig för omväxlande kallt och varmt, stimulerar också lymfflödet genom sammandragningar och avslappningar som hjälper lymfsystemet att röra sig. Växla mellan kallt och varmt vatten 6-7 gånger för att få effekt. Kalla bad är också bra. Är du känslig för temperaturförändringar så ta det lugnt och lyssna på din kropp.

 

14. Basta

Du kan hjälpa lymfsystemet att få ut gifter och syror genom att svettas. Det är kroppens backupsystem att få ut avfall från kroppen kan man säga. Huden kallas för den tredje njuren och är vårt största utrensningsorgan. Har du svårt för att svettas så är det ännu viktigare att basta eller bada varmt så att du försöker få igång svettningen. Svårighet att svettas kan bland annat bero på problem med sköldkörteln eller andra hormonobalanser. Vill du få ännu bättre effekt av bastun, kan du duscha kallt eller doppa dig i en isvak.

 

15. Torrborstning och massage 

Genom att borsta huden i lymfans riktning så hjälper du lymfflödet. Du blir även av med en del döda hudceller. Det räcker att göra lätta strykningar, eftersom lymfan sitter precis under huden. Se hur du gör på vår youtubekanal. Du kan även gå på lymfmassage eller göra egenvårdsmassage

 

16. Cavitation och Radiofrekvens

Detta är något som är fantastiskt för njurar och lymfsystem. Med hjälp av Cavitation och Radiofrekvens kan man luckra upp riktigt stagnerade områden i kroppen, samt att få igång njurar att filtrera.

 

17. Använd inte antipersperant deodorant

Dessa deodoranter täpper till och stänger inne svetten så att gifterna inte kommer ut. De innehåller även massa kemikalier, bland annat aluminium som inte är bra för kroppen, speciellt inte sköldkörteln. Äter du en renare kost så kommer svetten inte heller att lukta så illa. Ju mer belastad man är, desto mer illa luktar ditt svett. Du kan göra egen deodorant genom att blanda bikarbonat och kokosolja. Eller så kan du köpa färdig, tex Silverdeo som innehåller Kolloidalt silver.

 

18. Raka dig inte

Du har hår under armarna och i underlivet för att skydda och fånga upp gifterna som kommer ut ur kroppen så att de inte åker tillbaka in i kroppen igen.

 

19. Minska intag av mediciner (ta hjälp av din läkare)

Mediciner belastar våra avgiftningsorgan och därmed också vårt lymfsystem. 

 

20. Känslor och negativitet

Negativa känslor försurar din kropp och stressar dina binjurar, det leder också till att du får en sämre matsmältning. Allt detta belastar ditt lymfsystem. Andas, meditera och tänk positiva tankar.

 

 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.