Är ägg bra eller dåligt?

Är ägg verkligen "det perfekta livsmedlet" som många säger? 

Vårt svar är nej! Ägget innehåller visserligen mycket nyttigheter som vitaminer och mineraler, protein och fett. Därför är det inte alls konstigt att det anses som ett hälsosamt livsmedel. Men vi kommer nu att ta upp nackdelarna med att äta ägg.

 

Försurande

Ägg är försurande i kroppen precis som kött. Det är bara frukt och grönsaker som har ett basiskt avfall i kroppen. Försurning leder till inflammation och sjukdom.

 

Belastar dina njurar

Ägg innehåller mycket protein. Men protein kan vi ju inte leva utan? Helt rätt, vi kan inte leva utan protein, men det betyder faktiskt inte att vi ska äta protein. Proteinet bygger våra kroppar av aminosyror som finns i frukt och grönsaker.

Att äta protein från animalier är både försäkring och energikrävande - vi kommer först först bryta ner proteinet till aminosyror, för att sedan bygga om det till proteinkedjor som våra kroppar kan ta upp.

För mycket protein belastar våra njurar och kan leda till skador på njurarna. Vi har även sett att njurarnas filtreringsförmåga minskar när vi äter mycket protein. Detta är förödande för vår hälsa som är både båda njurar och lymfsystem är ditt avfallsystem. Blir det stopp i avloppet vet vi alla vad som händer, det är inget positivt.

 

Dåligt för hjärta och kärl

Denna debatt har pågått länge, huruvida den höga kolesterolhalten är skadligt i ägg. Män oavsett om kolesterolet är bra eller dåligt, har nyare forskning visat att äggätare har och högre risk att dö i kärlsjukdom.

Den höga proteinhalten som skadar njurarna påverkar även ditt hjärta, då njurar och hjärta är starkt sammankopplade.

Natalie var bokad för hjärtoperation 2017, men tack vare att hon började stötta sina njurar med örter, och eliminerade allt protein i kosten, kunde hon läka utan hjärtoperation.

 

Göder-virus mm.

Ägg kan innehålla massor med förruttnelsebakterier, ett enda ägg som bara är ett par dagar gammalt, kan ha mellan 150 till 220 miljoner förruttnelsebaciller per gram. Dessa är mamma för virus, svamp och parasiter mm. Dessutom innehåller ägg ofta virus i sig själva. Tarmfloran är ju otroligt viktigt för vår hälsa, så varför göda fel saker i onödan?

Titta gärna på den här paneldebatt med flera läkare som berättar varför ägg inte är bra och att det båda ökar risken för diabetes och cancer.

 

Vad används man istället för ägg?

 

 

Aquafaba 

Den vanligaste ersättningen är kikärtsspad  eller Aquafaba som det också kallas. Det är helt enkelt spadet som finns i en förpackning av kikärtor som du köper i butik, bara att hälla av och använda. Kikärtorna är ju alldeles fantastiska att göra tex hummus på, men tänk på att det är mycket protein även i kikärtor! Vill du läka din kropp med detox, undvik självklart kikärtor då.

Ett ägg ersätts av 3 msk kikärtsspad.

  

 

Chiaägg

 

Ibland fungerar chiaägg bättre än kikärtsspad som bindningsmedel när man ser tex eget bröd. Det är otroligt enkelt att göra och tar inte heller lång tid.

Ett ägg ersätts här med 1 msk chiafrön som du mortlar eller maler till ett mjöl, detta blandar du med 3 msk vatten.

Låt blandningen stå och svälla i 10 min, sen har du ditt "ägg". Behöver du två ägg är det bara att dubbla satsen.

Tips! Du kan även använda linfrön istället för chiafrön och göra på samma sätt som du gör chiaägg. Linfrön innehåller ju även nyttig omega 3.

 

Måste jag verkligen sluta äta ägg?

Självklart kan du äta ägg om du mår bra och är frisk, men är din kropp i obalans kan det vara bra att hoppa över ägg.

Hoppas detta inlägg får dig lite inspiration till skippa eller i alla fall minska på äggen.

  

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.