Är kaffe bra för kroppen?

Kaffe bör helst undvikas helt.

Det är många som känner att de inte kan leva utan kaffe och det är för att det dels är väldigt beroendeframkallande och dels för att många känner att de behöver energikicken man får av kaffe. Men faktum är att kaffet mest förvärrar tröttheten i längden eftersom det belastar och stressar binjurarna och ökar kortisolet. Till slut hamnar man i en ond cirkel att man känner att man måste ha kaffet för att man är så trött. Men nackdelarna med kaffe är många. 

Eftersom binjurarna även styr blodsockret så kan man få förhöjt blodsocker av koffein.

Kaffe = koffein = stimulantia, är riktigt, riktigt försurande för hela kroppen. Det är även oerhört vätskedrivande och driver ut nyttigheter, salter mm alldeles för fort.

Kaffe innehåller mycket tanniner, alkaloider, svavelsyra och fosforsyra som stimulerar och skadar vävnader.

Kaffe irriterar/stör levern, hjärtat, körtlar och njurar, överstimulerar tarmar och drar ut kalcium ur ben och vävnader.

Koffeinet stör även upptaget av järn och är syrabildande. Njurarna är speciellt känsliga mot syra från kött, te, kaffe, choklad och kolsyrad läsk.

Koffein drar igång det sympatiska nervsystemet vilket innebär att smärta kan förvärras hos smärtpatienter som redan har ett nervsystem som går på högvarv. Återhämtningen blir även sämre. 

Kaffe är så pass stimulerande att det är total tabu vid Homeopati då det hämmar dess effekt. Patienten kan under behandling tycka att den inte känner någon effekt av homeopatmedlet, sen kommer det fram att patienten intagit kaffe, även om så bara någon kopp här och där. Hela behandlingen kan här ledsamt vara förgäves, så pass kraftfullt är det negativa effekterna av kaffe.

Även svart och grönt te kan innehålla koffein och bör därför också undvikas.

 

Vad kan man dricka istället?

Man kan tex dricka varmt Maskroskaffe istället, här finns ingen koffein och man får även i sig nyttigheterna från maskros. Vill an ha lite starkare smak kan man ta flera tepåsar i samma kopp. Cikoria-kaffe är också ett koffeinfritt alternativ.

Om det är just kaffesmaken man vill ha, finns det koffeinfritt kaffe, men då är det viktigt att köpa en sort som ångat bort koffeinet, alltså inte tillsatt kemikalier för att ta bort det. Dock finns det alltid lite koffein kvar, i koffeinfritt kaffe så bäst är såklart de andra alternativen.

Det koffeinfria kan vara ett tips att trappa ut det vanliga kaffet med och så småningom övergå till maskroskaffe eller något gott örtte.

 

Stötta binjurarna

För att minska stressen och öka piggheten på ett naturligt sätt kan du stötta dina binjurar med örter som Binjurekomplex, eller Binjurekomplex - kapslar.

 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.

Taggar: Hälsotips