Bikarbonat - universalmedel?

Finns det någonting man inte kan använda bikarbonat till? Det är väl nästan bara fantasin som sätter gränser va? 

 

Användningsområden 

 

Bakning

Vill man inte baka med jäst kan man använda bikarbonat för att få brödet mer fluffigt.1 tsk till ca 3 dl glutenfritt mjöl. Det är viktigt att ha någon form av syra som citron, ofiltrerad äppelcidervinäger, kokosyoghurt eller likanade för att aktivera bikarbonatet, annars kommer det inte att reagera.

För att byta ut bakpulver till bikarbonat i ett recept, använder du halva mängden bikarbonat mot vad som står. Alltså 2 tsk bakpulver blir 1 tsk bikarbonat.

 

Basa kroppen

Det är många som använder bikarbonat för att basa kroppen. Detta är något vi inte rekommenderar att man gör, då det fokuserar mest på mage och tarm och inte hela kroppen. Det kan dessutom försämra din matsmältning och hämma din gallaproduktion. 

Vi rekommenderar att man basar kroppen naturligt genom att äta frukt och ovanjordgrönsaker som har ett basiskt avfall i kroppen.

Vill man ta bikarbonat lite då och då för att till exempel motverka tillfälliga sura uppstötningar är det helt ok. Dock bör det inte användas dagligen.


Naturlig Deodorant

 • 2 msk bikarbonat och
 • 4 msk delar kokosolja,
 • några droppar eterisk olja för att det ska dofta gott. (valfritt)

 

Tandkräm

Även här kan du blanda 1 del bikarbonat och 2 delar kokosolja. Vill du ha en fräschare smak kan du addera några droppar myntaolja, men vissa hävdar att myntaolja är sämre för tandhälsan. Vill du använda tandkrämen varje dag kan du minska lite på bikarbonatet eftersom det blir ett slipmedel på tänderna.

Tips! Du kan även borsta tänderna med Bentonitlera - En naturlig, skonsam, avgiftande och basisk polisher.

Bentonitleran kan även användas som ansiktsmask, i hårbotten eller att dricka 1 matsked tillsammans med 0,5 l vatten för att absorbera toxiner i tarmen. Kombinera gärna med 1 msk fiberhusk och drick minst 0,5l vatten efteråt.

 

Schampoo

Blöt håret och massera in 1-3 tsk bikarbonat blandat med lite vatten i hårbotten. Låt verka någon minut och skölj sedan ur med vatten. Avsluta gärna med att skölja med Surskölj.

Surskölj:

 • 0,5 liter vatten
 • 1 dl ofiltrerad äppelcidervinäger. 

Bikarbonat fungerar också bra som torrschampoo, strö en liten mängd i hårbotten, kamma och styla. Är du mörkhårig kan du här använda carobpulver eller kakao som torrshampoo.

 

Ansiktstvätt

Blanda lika delar kokosolja med bikarbonat och använd som ansiktstvätt. Skölj av med lite varmt vatten.

 

Bad

Bikarbonatsbad kan öka cirkulationen och mjuka upp en stel och värkande kropp Bikarbonat är en bra källa till natrium.

 • 2 dl bikarbonat till ett badkar

Bada i ca 20 minuter. Vill du kan du även kombinera med 2-3 dl Epsomsalt för att få ett extra avslappnande effekt.

 

Fotbad

Blanda 3-4 teskedar bakpulver per liter vatten och njut av ett riktigt avkopplande fotbad som lindrar ömma och trötta fötter.

 

Solbränna

 • 1 msk bikarbonat
 • 0,5 l vatten

Lindra solbränna genom att spraya bikarbonatsvatten på områden där du bränt dig.

 

Insektsbett

Blanda bikarbonat med lite vatten och lägg blandningen på insektsbettet, för att lindra klåda. 

 

Bekämpningsmedel

Har du fått en invation av myror eller andra insekter? Då kan du hälla ut lite bikarbonat så kommer insekterna inte att tycka om det. Du kan även blanda lite bikarbonat i vatten och spraya på växter.

 

Städning

Här finns massor med olika sätt att använda på. Väldigt mycket går att rengöra med endast bikarbonat och vatten. Ta lite bikarbonat på en fuktig trasa och gå loss! Skölj med vatten

Du kan också hälla bikarbonat i en flaska med vatten och spraya på diverse ytor. Badkar och handfat bör fuktas först, sen kan du pudra på lite bikarbonat och skrubba rent med en svamp eller borste. Skölj av med vatten efteråt. Till ställen som är svåra att komma åt, som till exempel kranar - använd en gammal tandborste. 

 

Golvrengöring

Lös upp 1 dl bikarbonat i en hink med varmt vatten. Moppa golven och torka av.

 

Fläckborttagning

Blanda en pasta

 • 3 delar bikarbonat
 • 1 del vatten 

Lägg pastan på fläcken i fråga innan du återigen gnuggar med en trasa och sköljer med vatten.

 

För lite svårare fläckar.

Täck fläcken med bikarbonat direkt och låt den suga upp en stund, häll sedan lite ättika på så det börjar fräsa och bubbla. Låt det verka en stund, gnugga sedan med en trasa. Upprepa vid behov.

 

Fläckspray

 • 1 del ättika
 • 1 del bikarbonat

Blanda ättika och bikarbonat i en sprayflaska och spraya på fläckar, torka rent med blöt trasa eller skölj med vatten.

 

Silverputs

Lägg en bit aluminiumfolie i en glasskål, häll bikarbonat på aluminiumfolien. Lägg i silverföremålen och pudra över lite mer bikarbonat. Häll kokande vatten så det täcker föremålen och låt verka. Skölj i kallt vatten och torka torrt med en ren mjuk trasa. Ett gammalt lakan är toppen att göra putsdukar av.

 

Rengör diskmaskin och ugn

 • 2 deciliter ättika 
 • 1 deciliter bikarbonat 

Täck botten med bikarbonat, spraya ättikan så det bildas skum. Spraya flera gånger om det behövs. För ugns- och diskmaskinens sidor, mixa bikarbonaten med vatten för att få en tjock pasta. Smeta ut det på sidorna och spraya med ättikan. Låt det sitta så länge du kan. Ugnen torkar du bort och tvättar med varmt vatten. Diskmaskinen sätter du bara igång och kör utan disk.

 

Sköljmedel

 • 3 dl ättika
 • 1/2 dl hett vatten
 • 1/2 dl bikarbonat
 • 6-8 droppar etrisk olja (valfritt för doft)

Blanda först ättika och hett vatten, därefter häller du i bikarbonat och eterisk olja och lägg i tvättmaskinens sköljfack.

 

Rengör stekpannor och kastruller

Spraya med ättika och sprid bikarbonat på det brända området, låt det bubbla en stund. Tillsätt hett vatten och låt stå över natten. På morgonen kan du skrubba med en sträv tvättsvamp.

 

Stopp i avloppet

Häll cirka en deciliter bikarbonat i vasken och därefter direkt kokande vatten. Upprepa om det inte skulle släppa.

 

Rengör skor

Häll lite bikarbonat i skon och låt stå över natten, häll sedan ut bikarbonatet och dammsug skon om det behövs. Detta tar bort dålig lukt.

 

Fräscha upp madrassen

Strö bikarbonat på madrassen. Bikarbonat kommer att dra åt sig fukt och göra madrassens miljö mer basisk. Låt bikarbonatet verka i ca 30 minuter. Dammsug sedan madrassen.

 

Motverka baksmälla

Som avslutning kommer ett tips som vi egentligen inte talar så högt om eftersom vi inte rekommenderar att man dricker alkohol, men någon gång per år kanske man vill festa till det lite när man är i lite bättre balans.

"Grunda" med att dricka ett stort glas vatten med 0,5-1 tsk bikarbonat i Ta dessutom ett stort glas vatten med bikarbonat även innan du går och lägger dig. På detta vis motverkar man den fermentering som alkoholen skapar i kroppen, som får oss att må dåligt.

 

Vi kan nog lova att det finns fler användningsområden för bikarbonat, men vi tror inte att ni orkar läsa mer nu.

 

 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom. 

Taggar: Hälsotips