Chlorella och Spirulina

Alger är fantastiskt! Inte nog med att Chlorella och Spirulina är ett av de mest näringstäta födoämnen på jorden, de har även en förmåga att detoxa och binda gifter i kroppen, samt att stärka att immunförsvaret.

Både Chlorella och Spirulina är sötvattenalger som innehåller klorofyll, det är det som ger dem den gröna färgen. Chlorella har dock omkring tio gånger mer klorofyll än den andra alger, vilket gör den mer lämplig för detox.

Chlorella är rik på protein och vitaminer (inklusive vitamin B12), mineraler (särskilt järn), amino och nukleinsyror som är känt för att ha en hög klorofyllhalt som bidrar till att rena vårt blod och vävnader. Det innehåller också en mycket hög halt av alfa, beta och gamma som är kända för att reglera vår ämnesomsättning, stärka vårt immunförsvar och främja den allmänna hälsan.

Spirulina är fylld med fiber, protein, (mer protein än Chlorella), samt vitaminer (A, B1, B2, B6 och K), viktiga mineraler (järn, kalcium och magnesium), spårämnen, essentiella fettsyror, nukleinsyror (både RNA och DNA), polysackarider och antioxidanter.

Spirulina innehåller ett specifikt ämne som heter phycocyanobilin. (PCB) Enligt en studie, publicerad den 12 februari 2020, härmar detta ämne ett annat ämne som heter bolirubin. Resultatet gör att den avgörande fysiologiska mekanismen som RNA virus använder sig av för att föröka sig i den mänskliga kroppen blockeras, detta gäller även Coronaviruset. Spirulina är alltså bra att äta för att Coronaviruset och andra virus inte ska kunna föröka sig i våra kroppar.

 

Hälsoeffekter av Chlorella

 • Balanserar PH-värdet
 • Stärker och stimulerar immunförsvaret
 • Avgiftar kroppen genom att avlägsna tungmetaller
 • Bistår tarmsystemet och förbättrar matsmältningsfunktionen
 • Underlättar läkningen av sår, magsår och skadade vävnader
 • Fördröjer åldrandet och främjar möjligheten till ett långt och hälsosamt liv
 • Skyddar från skadliga fria radikaler som skadar cellerna och kan ge upphov till cancer och andra sjukdomar
 • Stabiliserar blodsocker
 • Eliminerar eller minskar dålig andedräkt
 • Förser hjärtvävnader med järn mm.

 

Hälsoeffekter av Spirulina

 • Renar kroppen från gifter
 • Dämpar inflammationer, speciellt eftersom den är rik på Fykocyniner
 • Minskar försurning i kroppen
 • Stärker immunförsvaret
 • Motverkar torr hud och eksem
 • Stabiliserar blodsocker
 • Gynnar viktminskning genom att öka ämnesomsättningen.
 • Främjar den hälsosamma bakteriefloran och reglerar såväl som rensar tarmarna.
 • Förbättrar koncentration och minne
 • Balanserar PMS mm.

 

Superfoods

Båda algerna har massor med liknande hälsofördelar, och räknas som superfoods pga sitt höga näringsinnehåll. Chlorella har dock mer omega-3, vitamin A, riboflavin (B2), B12, järn, magnesium och zink och de höga nivåerna av fleromättade fetter, antioxidanter och andra vitaminer i Chlorella ger det ett litet övertag över Spirulina näringsmässigt.

Men oavsett vilken alg du väljer så har du gort ett bra val. Spirulina har en fördelen att vara mer lättsmält och därmed är det lättare att ta upp näringen ur Spirulina.

För vissa kan Chlorella bli för kraftfullt, då kan Spirulina vara ett bättre val.

 

Köp ren Chlorella utan massa gifter

Ju renare Chlorella är desto större kapacitet för avgiftning. Ett tips är att undvika Chlorella och Spirulina från Kina, då de innehåller mest gifter. Det kan vara lockande, eftersom priset ofta är billigare, men vi känner många som mått riktigt dåligt av kinesisk Chlorella/Spirulina och som mått bra när de bytt till Natures Kosttillskott.

Natural News har gjort studier på olika ekologiska märken av Chlorella, och märkte stora skillnader på gifterhalterna i olika märken. Den renaste utomhusodlade Chlorellan kommer från samma olding i Taiwan som Natures kosttillskotts Chlorella.

Natures Chlorella är 100% ekologisk och är Kravmärkt. Den är certifierad av bl.a Naturland i Tyskland. Natures Chlorella har en krossad cellvägg och därför ett optimalt upptag av näringsämnen. 

Natures Spirulina kommer från samma odling som Chlorellan. 

 

Dosering

Man bör alltid införa Chlorella och Spilulina i låga doser och sedan öka. Vissa kan inte börja med mer än några korn. Vilken dos som är bra för dig är individuellt.

En bra dagsdos kan vara 10-15 tabletter per dag (5 - 7,5 mg)

Vill man detoxa kroppen mer kan man behöva en dagsdos på mellan 25-50 tabletter. (12,5g - 25g)

 

Ett litet test du kan göra med Chlorella, för att se om du tar en "tillräcklig" dos, är att se vilken färg din avföring har, den bör vara åt det gröna hållet.

Är avföringen inte grön alls, tar man för lite.

 

Utrensning och kraftiga reaktioner

Chlorella kan både skapa och dämpa utrensningsbesvär

Reagerar du kraftigt på Chlorellan så minska dos och successivt öka långsamt igen. Alternativt testa Spirulina istället.

En kraftig reaktion indikerar också på att man kan behövea rena sig lite mer innan man testar igen. Inta tex Bentonitlera, Maintenance Cleanse och/eller aktivt kol. Efter någon månad eller två, kan du testa bara några korn igen.

Vi rekommenderar varmt att göra Tarmdetox mini, eller en större tarmrening för att få bort mer slaggprodukterna/inflammation etc.

Men som sagt, Chlorella kan även dämpa utrensningsbesvär, har för jobbiga utrensningssymptom kan du testa att öka dosen till runt 30 om dagen i ett par veckor. Lyssna alltid på kroppen!

 

Informationen på denna blogg är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.