Detoxpyramiden - den bästa fastan

Det finns många olika sätt att detoxa sin kropp, men hur detoxar man på bästa sätt? Vi har för enkelhetens skull gjort en pyramid, där torrfasta är det mest extrema. 

 

Är du ny på detta med fasta och är mer belastad eller sjuk - bör du inte ge dig på detta själv. Ta gärna hjälp av någon som kunde gå där igen, vad som är bäst för dig. Kanske kan du börja lite försiktigt med periodisk fasta inga timmar per dag.

 

Fasta

Fasta kan man göra på olika vis, men alla fastor ger kroppen och välbehövlig paus där kroppen kan fokusera mer på att läka. När man är sjuk har man ofta inte någon annan aptit och det beror på kroppen känner av att den läser.

De tre första dagarna på en fasta kan vara jobbiga, man kan vara väldigt hungrig och få utrensningssymptom. Efter dag 3 mår de flesta bra på sin fasta och det är då det börjar hända riktigt bra saker i kroppen. Har man väldrig mycket begär, kan det vara en bra idé att parasitdödande som tex Parasitkomplex eller Parasitbalans .

Att fasta är det absolut det snabbaste sättet att detoxa / återbalansera kroppen, här aktiveras nämligen våra stamceller  och vårt immunförsvar gynnas .

Immunförsvaret kan enligt en studie  återställas på 72 timmars vattenfasta.

 

Torrfasta

Att torrfasta är när man varken äter eller dricker. 12-18 timmars torrfasta per dygn kan hjälpa ett stagnerat lymfsystem och njurar som inte filtrerar att komma igång. Man kan även göra en djupare torrfasta i några dagar, men detta rekommenderas inte utan vägledning! Det kan vara direkt farligt. Är man nybörjare bör man inte torrfasta längre än 24 timmar. 

 

Vattenfasta

Detta är enligt många det absout bästa fastan! Här får kroppen vila utan att inte utsättas för stress. Använd helst destilerat / filtrerat vatten när du vattenfastar. Vattenfasta helst inte längre än 1 vecka utan guidning. OBS! Vattenfasta är inte för alla, det är extremt kraftfullt.

 

Juicefasta

Fruktjuice är det som detoxar bäst efter vatten, män alla klarar inte frukt och kan använda inte gå på en fruktjuicefasta. Det bör man inte heller göra om man är mycket utmattad, har trötta / belastade binjurar, svajigt blodsocker mm. Här är det bättre att man fastar i vatten tillsammans med nyttiga / boostande teer, grönsaksjuicer, fruktjuicer eller grönsaksbuljong.

 

Mono-frukt-FASTA

Mono betyder att man håller sig till en enda sort. Att tex fruktfasta på endast vindruvor under 30-40 dagar är otroligt kraftfullt. De mest detoxande frukterna är frukterna som

 • Citron
 • Kalk
 • Grapefrukt
 • Kiwi
 • Jordgubbar
 • Mandariner
 • apelsiner
 • tranbär
 • Annanas
 • Vindruvor
 • vattenmelon

 

Fruktfasta

Även att bara äta olika typer av frukt hjälper kroppen att detoxa. Sura frukter detoxar bättre än söta. Ät mogen frukt framför frukt som inte är ännu mognat.

Frukt detoxar, till skillnad mot vad många tror, ​​bättre än grönsaker.

 

Raw innebär att maten inte är processad eller upphettad över 42 grader. Fokusera på att endast äta frukt och grönsaker. Du kan även inta lite frön och nötter.

 

Rå fram till middag 

Här äter du råa frukter och grönsaker fram till middag, då du kan äta ett tillagat mål med grönsaker.

 

Plantbaserad kost

Det sista steget i detoxpyraminden som faktiskt ger viss detoxande effekt är det plantbaserade. Här äter du både rå och tillagad växtbaserad matta. Undvik processad färdig veganmat som du kan hitta i affären. 

 

Livsmedel som bildar slem och syror

Mejeri, socker, gluten, kött, säd och oljor. Detta är mat som belastar vårt kropp istället för att detoxa. Läs mer om hur detox fungerar och vilka livsmedel du bör undvika  här .

 

Utrensningssymptom

När man detoxar kropp kan man få symptom som tex huvudvärk, värk i kroppen, eksem, yrsel, diarré, trötthet mm. Detta är helt normalt och är ett tecken på kroppen börjar göra sig av med avfall. Blir det för jobbigt, backa! Lägg till lite mer frukt eller grönsaker, beroende på vilka fasta du kör.

Det kan även komma tillbaka symptom som man haft förut i livet, tex ätstörningsproblematik och liknande. Så var beredd på det! Har man haft mycket mentala problem, ta det försiktigt.

Läs mer om utrensningssymptom här

 

Bryta en fasta

När man är klar på en fasta och längre tid, är det viktigt att inte börja äta snabbt föda direkt efter matsmältningssystemet har tagit termin och inte riktigt är beredd på att jobba jobba. 

Det viktiga är att du inte äter något som är svårsmält för magen. Det finns extrema fall där folk har dött efter att ha ätit svårsmält mat direkt efter och lång fasta. 

Fruktjuice är bra att bryta vattenfasta med. Därefter frukt som tex vattenmelon, papaya eller mango och efter det kommer lättsmälta grönsaker .. Börja långsamt och öka efterhand. Viktigt är att TUGGA maten väldigt noga! Tugga även juice eller smoothie för att få igång enzymproduktionen. Är fastan 1-5 dagar, räcker det med 1-2 dagar med juice och frukt. Är det en längre fasta kanske du behöver uppåt och en vecka att vänja kroppen.

 

Örter

Naturens eget medicin - örterna! Dessa kan hjälpa till att stötta kroppen när du detoxar. Jag vår butik hittar du speciellt framtagna örtkomplex som hjälper till att främja funktionerna i kroppens olika orgel.

 

Lyssna på kroppen

Här kommer det absolut viktigaste rådet - lyssna på kroppen! Alla människors reagerar olika och är olika belastade, är de bästa människa känna efter ditt eget typ av fasta som passar bara dig. Ligger du idag längst ner i detoxpyramiden, är det kanske inte läge att hoppa på en vattenfasta direkt. Ju större steg man tar, desto större risk för svåra utrensningssymptom.

Avslutningsvis vill vi säga att det är viktigt att vara förberedd och påläst inom man gör en fasta. Man bör inte heller göra någon form av detox när man är gravid eller ammar. 

Lycka till! 

 

 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.