Fotvård och svamp - Candida

Dina fötter är en viktig spegel på hur din insida mår. Har man mycket förhårdnader och svamp på fötterna - mår kanske inte heller din insida så bra.

 

Förhårdnader och sprickor

Att ha förhårdnader och sprickor i hälarna är väldigt vanligt idag, men betyder det att det ska vara så? Jag minns när jag var liten och låg i mammas och pappas säng en morgon. Jag kollade på mammas fötter, hennes hälar och sidor var jättehårda och fnasiga med sprickor. Hennes lilltånaglar var också väldigt tjocka. Jag frågade henne varför hennes fötter såg ut så? Svaret jag fick var - att det blir så när man blir äldre.

När mina egna fötter började se ut som hennes reagerade jag därför inte alls, det var ju helt normalt, alla vuxnas fötter blev väl så? I själva verket var detta fotsvamp.

Alla förhårdnader är inte svamp, förhårdnader kan ju också uppstå när man har mycket tryck på fötterna. Det är ett försvar kroppen har, att den bildar mer hud som skydd för att fötterna inte ska skadas. Likaså kan kroppen vara belastat med mer gifter och slaggprodukter som kroppen inte kan få ut den naturliga vägen. 

 

Hur ser man om man har svamp?

Fotsvamp misstas ofta med vanliga förhårdnader. Huden blir torr och fnasig och lite vit/gul, det kan även klia i huden. Svamp trivs mellan tårna och ser ut mest som fnasig, narig hud.

Nagelsvamp är enklare att se, eftersom nageln blir tjockare och lite vit/gul. 

 

Varför får man svamp?

All typ av svamp på huden kommer inifrån. Att behandla med krämer och annat är egentligen bara symptomlindring. Svampen kommer att komma tillbaka.

Alla människor har svamp i kroppen, det är helt normalt. Tyvärr är det lätt att det blir överväxt av svamp när man äter mat som svamp gillar. Den vanligaste sortes svamp är Candida albicans, förkortas oftast med Candida. Candida älskar raffinerat socker och snabba kolhydrater.

Ett nedsatt immunförsvar kan också vara orsak till att svamp frodas i kroppen.

Antibiotika stör den naturliga tarmfloran och är en stor bov till candidaöverväxt.

Många kvinnor har märkt att de får ökade problem i underlivet efter att gång på gång använt antibiotikakurer. 

Även att ha ett belastat lymfsystem (ditt avloppsystem) och njurar som inte filtrerar kan påverka huden. När njurar och lymfsystem inte kan föra ut avfall och gifter, kommer det istället ut genom huden. Då kan man få bland annat eksem och svamp.

 

Symptom på Candidaöverväxt 

 • Starkt sötsug 
 • Dålig andedräkt
 • Vit beläggning på tungan
 • Svullen mage efter måltid
 • Torra slemhinnor
 • Trötthet
 • Dippar en stund efter måltid (svajande blodsocker)
 • Slembildning i halsen
 • Gråvit avföring
 • Magbesvär
 • Sveda, klåda och flytningar i underlivet
 • Ångest
 • Nedstämdhet
 • Humörsvängningar
 • mm.

 

Hur blir jag av med svamp?

Oavsett var man har svamp, om det är på fötterna, naglarna, hårbotten eller någon annanstans på huden, är boten densamma. Man behöver ändra kosten och få tarmen i balans igen. Du kan även behöva boosta ditt immunförsvar, det gör du enklast genom att äta en bra kost och tillskott som tex C-vitamin, L-Lysin och D-vitamin.

 

Kost

Uteslut allt raffinerat socker och snabba kolhydrater ur kosten. Undvik mejeriprodukter och jästa produkter, de göder svamp. Ät mycket grönsaker, då helst ovanjordgrönsaker. Bär är också bra.

Vitlök, undekansyra (även kallad undecylensyra), kaprylsyra, oregano, kanel, kryddnejlika, pumpakärnor, grapefruktkärnextrakt, gurkmeja, Pau D'arco, ingefära och citron är bra mot svamp.

Ät helst inte kött, då det belastar tarmen och ligger kvar länge i tarmen och fermenteras. Ät hellre protein från tex quinoa, kikärtor eller frön. Alger är det mest näringstäta livsmedel vi kan inta, ät gärna det om du är rädd att inte få i dig tillräckligt med näring.

 

Frukt

Frukt brukar pekas ut som en bov när det kommer till Candida och något vi bör undvika. Detta är dock inte hela sanningen. Det är främst när vi blandar frukt med andra livsmedel som det kan göda svamp. Det finns de som gått på ren fruktfasta och på så sätt blivit av med sin Candida överväxt, men har du inte tänkt att äta enbart frukt, är det bättre att hålla sig till bär ett tag.

 

Biotin

Har man mycket svamp, kan svampen i cellform utvecklas till trådform. Då blir svampen mer svårbehandlad. Biotin (B7) hjälper till att förebygga att svampen inte går över i trådform, därför är det viktigt att inta biotin om du har svamp.

 

Fotvård

Man kan fila bort det värsta av förhårdnader, dock är förhårdnader ett skydd - därför är det bättre använda peeling på fötterna. Smörj fötterna med Ricinolja som är bra mot svamp.

 

Gör din egen peeling

 • 1,5 msk ricinolja
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 tsk askorbinsyra

Denna peeling kan du även använda på hela kroppen.

Du kan även addera några droppar grapefruktkärnextrakt eller oreganoolja om du vill få en mer effektiv behandling för fötterna.

Låt gärna blandningen verka i någon halvtimme. Ta på ett par strumpor på fötterna. Skölj sedan av och smörj med Tea-tree olja blandat med hälften Ricinolja.

Ett annat tips är att du kan skära upp några lökskivor, placera några skivor på hälarna, även fotdynan, sätt på strumpor och sov med dom på natten. På morgonen, ta en dusch eller ett fotbad och smörj sedan in med 50/50 Tea-tree olja och Ricinolja.