Fungerar detox?

Det korta svaret är ja! Detox fungerar jättebra.

 

Varför finns det då så många som hävdar att det inte fungerar?

 

Det finns massor med läkare och forskare som hävdar att detox är en bluff. Här är ett exempel från den brittiska tidningen The Guardian där experter slår fast att detox är en bluff.

Enligt Edzard Ernst, professor inom medicin vid Exeter University i England, finns det  två typer av detox: En är respektabel och en är inte det. Den respektabla detoxen är, enligt honom, en medicinsk behandling av personer med livshotande drogberoende.

Den andra innebär att ordet har stulits av entreprenörer, kvacksalvare och charlataner för att sälja falska behandlingar som påstås avgifta din kropp från gifter som den ska ha samlat på sig, säger professorn.

 

Nu ska vi reda ut det här

 

Det är ingen som påstår att det är maten i sig som renar din kropp. Det är dina reningsorgan som renar dig, dvs din lever, dina njurar och ditt lymfsystem. 

 

Vår kropp kämpar precis varje sekund för att rena sig. Men vi underlättar inte för kroppen genom att dagligen fylla på med saker som belastar oss. Vi utsätts hela tiden för gifter, avgaser, stress, belastande mat som mejeri, onaturliga tillsatser, socker, gluten och kött. Därför måste vi försöka ge våra reningsorgan den bästa chansen att faktiskt kunna göra sitt jobb. Och hur gör vi det? Jo vi minskar belastningen. Det är detta detox går ut på. Vi ger kroppen förutsättningar att kunna rena sig själv.

 

Protein

Höga mängder animaliskt protein är något som våra kroppar har svårt att bryta ner, det belastar både njurar och lymfsystem. Därför undviker vi det när vi detoxar. 

 

Men kroppen måste ju ha protein?

 

Ja absout! Men protein byggs av aminosyror som finns i frukt och grönsaker. Att äta protein är egentligen en omväg, eftersom proteinet först måste brytas ner och sedan byggas om till proteinkedjor, som våra kroppar kan ta upp. Detta är en process som är både försurande och energikrävande. Därför är det bättre att se till att man får i sig varierande med essentiella aminosyror.

 

Mejeriprodukter

 

Mejeriprodukter har ett högt proteininnehåll och det är dessutom slembildande. Komjölk är främmande för våra kroppar, det är inget som kroppen känner igen. Då reagerar kroppen som vid vilket hot som helst som den vill föra ut ur kroppen, den börjar bilda slem. Detta belastar kroppen, speciellt vårt lymfsystem. Komjölk har även fel hormoner i sig som stör vår egen hormonbalans. 

 

Sädprodukter

 

Säd som vete, korn, och råg innehåller gluten som belastar våra tarmar. Det är inte alla som märker att gluten belastar tarmarna, men gluten kan skada vår tarmslemhinna, vilket dels kan göra att vi inte tar upp näring lika lätt och dels kan tarmslemhinnan bli genomsläpplig något vi brukar kalla läckande tarm. Vid läckande tarm kan främmande ämnen ta sig ut i blodet och balasta alla organ och bidra till autoimmuna sjukdomar. 

Om tarmen läcker för mycket gifter till blodet hinner inte levern och njurarna med att rensa ut dem. Gifterna tas upp och lagras i kroppens vävnader. Symtom på detta kan vara trötthet, svullnader, inflammationer, värk i leder och muskler, stelhet, huvudvärk, klåda, matsmältningsproblem, allergier, överkänslighet, dålig andedräkt, illaluktande svett och avföring samt olika typer av hudproblem. 

 

Raffinerat socker

 

Att socker är tomma kalorier och leder till övervikt har väl inte undgått någon. Det gör oss dessutom beroende och förstör balansen i vårt naturliga belöningssystem. Men raffinerat socker är även väldigt belastande för vår lever, vilket i sin tur kan leda till fettlever, precis som alkohol.

 

Men frukt är ju socker?

 

Ja och nej, det går inte att jämföra socker med frukt. Dels är det inte så stor andel socker i frukt. Sen innehåller frukt enkla kolhydrater som vår kropp faktiskt är skapad för att bryta ner. Komplexa kolhydrater är svårare för vår kropp att bryta ner. Dessutom är raffinerat socker starkt försurande i kroppen medan frukt skapar ett basiskt avfall i kroppen. Vi kommer att förklara detta närmare i ett annat blogginlägg framöver.

 

Cellernas bränsle

 

Våra celler drivs av glukos som bränsle, det är alltså väldigt logiskt att äta frukt och grönsaker. Inte att lura kroppen att leva på fett genom ketos, som är vårt backupsystem vid svält. Tråkigt nog är många rädda för frukt.

 

Vad detoxar bäst?

 

Många tror att grönsaker är det som detoxar bäst men det är faktiskt frukt och vatten. De bästa frukterna att detoxa på är citrusfrukter, ekologiska vindruvor och vattenmelon.

 

Örter

 

Ibland kan man behöva stötta kroppen med örter. Örter har avvänts i tusentals år för sin läkande kraft. Redan för över 2000 år sedan namngav Läkekonstens fader Hippokrates, 2000 läkande örter i sina böcker. Han myntade även uttryck som "låt mat vara din medicin och medicin vara din mat" och "naturen är en läkande kraft". Detta är anledningen till att vi fokuserar mycket på örter när vi rekommenderar detox. Vi har olika örtkomplex, designade att stötta olika delar av kroppen.

 

"Jag testade att gå på detox, men jag mådde så dåligt."

 

När vi äter en renare kost så får vi utrensningssymptom, du kan läsa mer om utrensningssymptom här. Dessa symptom är övergående. Men har man en väldigt belastad kropp så kan det vara bättre att utesluta den belastande maten i etapper för att minska dessa besvär.

 

Detox handlar alltså inte om att äta mat som rensar dig, utan om att äta mat som inte belastar. Hoppas vi har rett ut denna missuppfattning nu.

 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom. 

Taggar: Detox, Mage & tarm