Gurkmejans fantastiska hälsoeffekter

Gurkmeja är mest känt för sina antiinflammatoriska egenskaper, men den har även lite oväntade effekter, som vitare tänder. I detta inlägg kommer vi att fördjupa oss i gurkmejans många bevisade hälsofördelar. 

Denna ört har används både som medicinalväxt och krydda i Indien i tusentals år och på senare år har även vetenskapen bekräftat dess hälsoeffekter. Vi länkar lite studier längst ner i inlägget.

 

Antiinflammatorisk

Den gula färgen kommer från det aktiva ämnet curcumin som är en kraftfull antioxidant och som är starkt antiinflammatorisk.

En låg grad av Inflammation är något som väldigt många har idag, mycket pga den kost vi äter, som belastar och försurar våra kroppar och bidrar till inflammation. Forskare tror att låggradig kronisk inflammation i kroppen kan spela stor roll när det kommer till många sjukdomar, som tex reumatism, men även allvarliga, som cancer och Alzheimers.

Detta är en av anledningarna till att vi tjatar om att äta mestadels naturlig mat som frukt och grönsaker, som inte belastar våra kroppar lika mycket. Det är även anledningen till att undvika gluten, mejeri, kött och socker, som bidrar till inflammation.

Men har man redan en kronisk inflammation i kroppen så kan gurkmeja hjälpa till att minska den. Tyvärr innehåller gurkmeja endast 3% curcumin i pulveriserad gurkmeja, därför kan tillskott vara bra för att komma upp i högre doser. Gurkmeja finns som ekologisk enkel ört i vår shop.

Curcumin som extrakt absorberas tyvärr dåligt i blodet men upptaget ökas av svartpeppar om man vill äta curcumin som tillskott.

Att man behöver svartpeppar när man intar gurkmeja är däremot en myt, det gäller bara curcuminextrakt.

 

Antiaging

Både inflammation och oxiddation tros spela stor roll i åldrandet, därför anses curcumin även hjälpa till att sakta ner åldrandet.

 

Antidepressiva egenskaper

Förutom sin förmåga att minska inflammation i kroppen så visar studier att Curcumin även hjälper till att boosta seratonin och dopaminnivåerna i kroppen, vilket kan förhindra och lindra depression.

 

Tandblekning 

Gurkmeja och kokosolja tillsammans - bleker dina tänder

 

Den gula färgen kan vara extremt svår att få bort, därför är det lite motsägelsefullt att gurkmeja kan ge dig  vitare tänder! 

 

Gurkmejatandkräm:

Ingredienser

  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm kokosolja

Du kan såklart göra en större sats och förvara i en liten burk om du vill göra detta lite oftare. Men hälften hälften av gurkmeja och kokosolja.

Så här gör du:

Blanda till en gul kräm som du sätter på tandborsten och borsta tänderna som vanligt. låt sedan krämen sitta på tänderna i 3-5 minuter innan du sköljer.

Har du ingen kokosolja hemma så får det även att doppa tandborsten i lite vatten så att den blir blöt och sedan doppa borsten i pulver och sedan borsta och låt det sitta i 3-5 minuter.

OBS! Akta kläderna! Och använd gärna en speciell tandborste till detta, för den kommer att bli gul.

Det funkar även att använda aktivt kol att bleka tänderna med.

 

Här  är lite länkar till  vetenskapliga studier om gurkmeja och Curcumin.

 

Therapeutic effects of turmeric in several diseases: An overview

Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research

Role of Curcumin in Disease Prevention and Treatment

Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health

Role of curcumin in systemic and oral health: An overview

Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution

 

 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.