Histaminintolerans

Det är inte enkelt att förklara varför man reagerar på histamin, men ska man försöka förklara det enkelt, kan man säga att det i grunden beror på dålig matsmältning och inflammation i kroppen.

 

Vad är Histamin?

Histamin är ett protein och en signalsubstans som finns naturligt i kroppen och som bland annat påverkar vårt immunförsvar. 

När kroppen kommer i kontakt med ett ämne som den inte tål, till exempel pollen som virvlar omkring i luften och fastnar i näsans och ögonens slemhinnor, frigörs histamin från särskilda mastceller, eller ”allergiceller”, i slemhinnorna. Histaminet gör att blodkärlen utvidgar sig och slemhinnan svullnar upp. Ögonen börjar rinna och klia, och näsan rinner och kliar mm.

Histamin finns i vår mat och måste brytas ner, detta görs främst av ett enzym som heter diaminoxidas (DAO). När man inte har tillräckligt av detta enzym, bryts inte histaminet ner och kan då börja skapa symptom. 

 

Exempel på symptom

  • Mag- och tarmbesvär, ballongmage, gaser, smärta, förstoppning och/eller diarréer.
  • Illamående
  • Yrsel
  • Huvudvärk och migrän
  • Irriterande ögon, rinnande ögon, svullna ögon, klåda i ögon
  • Allergiska reaktioner i huden, eksem, utslag, klåda
  • PMS
  • Jobbigt med andning, astmatiska besvär, 
  • Nästäppa 
  • Hjärtklappning, hjärtat rusar, kramper i kärlen 
  • Sömnstörningar, svårt att koppla av och varva ner
  • Högt eller lågt blodtryck
  • Utmattning, trötthet, insomnia, hjärndimma
  • Utsöndring av adrenalin och östrogen 
.
Mat med högt histamininnehåll

  • Alkohol, särskilt rödvin och mousserande vin 
  • Fisk som ansjovis, makrill, sardiner, tonfisk, sill
  • Picklad- eller burkmat
  • Mogna ostar
  • Skaldjur
  • Nötter som valnöt och cashew
  • Rökt mat som korv, bacon
  • Vinäger
  • Fermenterade produkter
  • Tofu och soja
  • Svart te
  • Svamp och Quorn
  • Energidrycker
  • Spenat
  • Kakao
  • Nattsskatteväxter - potatis, tomater, paprika, aubergin, chili, cayenne och tobak
  • Godis, konserveringsmedel, konstgjorda färgämnen, E-ämnen och citronsyra en väldigt stor bov.

 

Mat som triggar vår egen histaminproduktion

  • Citrusfrukter
  • Papaya
  • Lakrits
  • Jordgubbar
  • Bananer
  • Tomater
  • Spenat
  • Legymer (kokta grönsaker och rotfrukter)
  • Alkohol 
  • Fisk/skaldjur
  • Fläsk
  • Äggvita
  • Nötter
  • Salta snacks
  • Konserveringsmedel
  • Choklad
  • Jäst
  • Citronsyra
  • Ananas

 

Men jag reagerar inte alltid på histaminrik mat?

Histamin är lite knepigt att förstå sig på eftersom det ackumuleras (lagras) i kroppen. Därför kan man reagera en dag på histaminrik mat och inte en annan dag. Det blir lite som att bägaren rinner över. 

 

Vi kan ta ett exempel: 

Histamin finns kvar i kroppen i ca tre dagar. Om du då en dag dricker ett glas rödvin och kanske på det intar lite choklad/godis eller något annat mer histamin-rikt som tex fisk, lax, skaldjur, ketchup/dressing eller dylikt med vinäger. Då kanske du inte får reaktion denna dag, men nästa dag äter du tex en pasta med ost, bönor, jordnötter eller någon jäst produkt tex surkål och/eller någon färdig produkt med citronsyra i. (E330) Då blir det för mycket histamin i kroppen och du kan få reaktion med olika symptom.

Dag tre kanske du bara intar någon enstaka charkvara som tex salami eller något med citronsyra i och får reaktion direkt. Här blev det mycket tillsmammans med det du intog dagen innan, kroppen har inte hunnit balansera sig än.

Vissa dagar kanske du inte känner av något alls, men dag två eller tre reagerar du direkt på en någon dressing eller en bit choklad. Därför kan det vara svårt att förstå att det är histamin man är känslig emot.

Vissa är så känsliga att de kan äta en bra låghistamin-kost men så fort de "fuskar" med något som innehåller mycket Histamin, som exempelvis ett glas vin eller en bit choklad, reagerar de direkt. Är man så här känslig så har man väldigt låg DAO-produktion.

 

Allergier

Det finns en stark koppling mellan Histaminintolerans och tex pollenallergi, djurallergi och matallergier. Detta på grund av att vi har för stor mastcellsproduktion i kroppen. Har du allergier, bör du jobba med tarmen och lymfsystemet precis som vid Histaminintolerans. Vi har sett många i vår facebookgrupp som har blivit av med alla sina allergier när de ändrat kosten och börjat jobba med tarmen och lymfsystemet.

 

Varför får vi symtom på histaminintolerans?

  • En anledning till histaminintolerans (HIT) är som sagt låg DAO tillverkning och det kan bero på dåliga slemhinnor i tunntarmen där DAO produceras.
  • Inflammatoriska processer som till exempel Crohns sjukdom, glutenkänslighet/intolerans samt cellgifter påverkar tarmslemhinnan.
  • Även SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) påverkar tarmslemhinnan.
  • Man kan även ha genetiskt lågt DAO
  • Mediciner kan blockera eller minskar produktionen av DAO. Exempel på sådana mediciner antidepressiva, magsyradämpande, många smärtstillande, blodtryckssänkande och muskelavslappnande läkemedel.
  • För att DAO ska kunna produceras behövs en bra balans av vitaminer och mineraler som vitamin B6, vitamin C, Koppar och/eller Zink.

 

Kvinnor drabbas oftare

Histaminintolerans är vanligast bland kvinnor på grund av östrogenet. Östrogenet ökar histaminet som kan vara en av anledningarna till PMS.

 

Hur blir man av med histaminintolerans? 

Det kan tyvärr ta tid att bli av med, men det går. Här är några tips på vad man kan göra.

  • Undvik kost med högt histamininnehåll samt undvik all citronsyra (E330) 
  • Tarmen är otroligt viktig! Därför är det bra att börja med tarmrening. Antingen med en enklare Tarmdetox mini, eller kan man köra hårt direkt kan man göra tarmsköljning. Antingen på en klinik som utför detta, eller med tarmsköljningspåse i hemmet. Det är viktigt att man fyller på med goda bakterier i form av probiotika när man renar tarmen.
  • Tugga maten noga, det är då enzymproduktionen kommer igång och det förbättrar matsmältningen och underlättar för tarmen.
  • Fasta - ett bra sätt att snabbare läka tarmen, gör gärna det i kombination med tarmsköljning.
  • Stärk lymfsystemet för att förbättra immunförsvaret.
  • Inta örter som stöttar immunförsvar och minskar inflammation.
  • Inta Chlorella som är ett naturligt antihistamin, det finns studier som visar att Chlorella motverkar allergi. Chlorella aktiverar även våra viktigaste immunförsvar - våra NK-cellerChlorella innehåller bl.a vitamin b6, zink, koppar som är viktigt för DAO-produktionen.
  • C-vitamin är också antihistamin och viktigt för den egna DAO-produktionen. 
  • Inta högre doser av L-Lysin, helst tillsammans med höga doser av C-vitamin
  • Inta tillskott av DAO enzym, dock är det bästa att försöka få igång den egna produktionen.
  • Drick ordentligt med vatten

 

Örter som är bra mot Histaminintolerans

  • Nässla – stabiliserar mastcellerna vid allergi samt minskar hudreaktioner 
  • Gurkmeja – för inflammation och minskad histaminutsöndring
  • Scutelaria baicalensis – för att stärka immunförsvaret och minska histaminutsöndringen 
  • Moringa – stabiliserar mastcellerna
  • Boswelia – för inflammation, speciellt mage/tarm
  • Kamomill – för inflammation, lugna nervsystemet mot stress och är antihistamin
  • Avena sativa – mot inflammation, lugna nervsystemet, mot stress
  • Blue vervain – mot stress, lugna nervsystemet
  • Kardborrerot – är antihistamin, bra för levern, lymfan och för hudreaktioner
  • Echinacea – är antihistamin , bra för immunförsvaret och lymfan
  • Citronmeliss – är antihistamin, mot hudreaktioner, huvudvärk och är lugnande
  • Oregano – är antihistamin
  • Ögontröst – mot reaktioner i ögonen

 

Livsmedel med lågt histamin 

  • Färska frukter – med undantag för jordgubbar, kiwi, lime, ananas, mango, plommon, papaya.
  • Färska grönsaker – med undantag för tomater, aubergine, paprika, potatis, spenat, ruccola.
  • Glutenfritt och puffade riskakor 
  • Kokosmjölk, rismjölk
  • De flesta gröna bladörter
  • Örtte

 

Vi hoppas att ni genom detta blogginlägg ska ha fått lite bättre förståelse för vad histamin är och vad som triggar intolerans. Ni kan alltid få hjälp och stöd i vår facebookgrupp Body Cleanse Sweden.

 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.