Maten påverkar Precis ALLT!

Det är inte alla som förstår hur mycket vår föda påverkar vårt mående. Vad är det som gör att det är så svårt för de flesta att ta in? Speciellt för den som hela livet ätit mat som belastar kroppen och “tror” att maten inte påverkar. Man har ju “levt så här” i X antal år och “klarat sig” utan besvär. Mat som belastar är egentligen allt förutom frukt och grönt. Genom en detoxa kan du återfå en god tarmhälsa. 

 

Besvär

När man väl börjar få besvär, vad det nu än är för besvär, har det gått långt. Kroppen klarar inte längre av att “hantera” den belastande mat man intar. Kroppen säger ifrån med olika symtom som efter en tid förvärras mer. Till slut får vi våra kroniska åkommor/sjukdomar.

Jag kan bara se till mig själv, speciellt när jag var som mest sjuk under de sista 5 åren innan jag gick in för det alternativa. Ju mer stillasittande jag var och ju mer belastande mat jag intog, desto sjukare  blev jag. Till slut orkade inte kroppen med något alls och jag gjorde inget annat än att sov, grät och tog mina smärtstillande och ångestdämpande mediciner.

 

Ångest

Nedstämdhet, ångest och depression är väldigt vanligt. Det är lätt att hamna långt nere i gyttjan och vad gör många då? Jo, man “tröstäter” ännu mer belastande mat för att försöka dämpa känslorna och vaknar upp dagen efter med ännu mer ångest och nedstämdhet.

Tankarna bara snurrar och man vill så gärna bli av med sin ångest och depression. Man vill bara må bra, bli frisk, få ett liv igen. Det är även lätt att börja nedvärdera sig själv, känna ett totalt misslyckande i livet osv. Den här onda cirkeln snurrar sedan på dag efter dag, månad efter månad, år efter år. Det är riktigt hemskt!

Jag lider så med alla som ännu inte förstått det här med HUR MYCKET kost och livsstil påverkar.

 

Frukt och grönt

Kroppen mår som absolut bäst på frukt och grönt, med lite annat plantbaserat ibland. På resan mot ett friskt liv är mitt råd att försöka vara så strikt som möjligt. Jag har testat att fuska och det är lätt att tillåter sig mer och mer när man väl börjat och sen är det svårt att ta sig tillbaka på banan igen. Där och då är det kanske inte så stor sak, men i längden belastar det och kroppen får då jobba frenetiskt för att rensa och rena din kropp.

Låt säga att du ska åka på semesterresa och vill vara lite mer tillåtande, då är det bra att köra några dagar med exempelvis jucing när man kommer hem. Detta för att ge kroppen förutsättningar att rena kroppen så fort som möjligt.

Om du känner dig frisk och vill vara lite mer tillåtande någon gång ibland så ge dig inte på hamburgare eller vanlig pizza utan håll dig till det lite mer hälsosamma som vego-sushi, vego glutenfri pizza, kyckling, räkor till sallad/grönt ev. någon hemmagjord äppelpaj med havregryn.

Kroppen har en helt fantastisk förmåga att visa vad man mår bättre på och inte. Detta kan man märka när man börjat på vårt program, kroppen har blivit lite renare. Om man då intar något mer belastande som man utan problem kunnat äta tidigare, kan kroppen börja protestera för nu har den fått smak på vad som är bra och vill då ha mer av det. Detta har många svårt att förstå, eftersom man tidigare har kunnat äta lite vad som helst utan att må dåligt.

 

Fasta

Det ABSOLUT BÄSTA man kan göra för att komma ur sin bubbla är att fasta/detoxa i minst 5 dagar, gärna fler. Lägg tex upp ett detox-schema där du fastar minst 3-5 dagar i månaden, sen öka det till 3-5 dagar 2 gånger per månad osv. Härefter kommer kroppen mycket lättare kunna visa dig vad den mår sämre på och inte. Ännu bättre om man även kan göra en tarmrening efter några dagars detox. Tål du inte så mycket fruktjuice än, fasta på vatten, citronvatten (om du tål det), gröna juicer, sellerijuice och örtteer.

Väljer man ändå att endast detoxa på fruktjuice, kommer vissa eventuellt att känna av fler utrensningsbesvär, det kan vara allt från frossa till, huvudvärk och det kan även resultera till att du blir “sjuk” och får förkylning, influensa osv. Det här betyder att immunförsvaret börjar vakna till och sätter igång att rensa bort inkräktare, gifter och slaggprodukter i kroppen. Mer om utrensningsbesvär kan du läsa om här

 

Det är tufft

Har du ofta sug på sött, fett, snabba kolhydrater, såsom mackor, ost, godis, bullar, chips etc, speciellt på kvällar och nätter, rekommenderar jag även varmt att du kör parasitkurer under fastan. Till exempel intag av Parasitkomplex och Parasitbalans.

Man kan även behöva extra tillskott av Krom för att hjälpa blodsockret att ligga mer på en jämn nivå. Krom minskar sötsug, likaså äkta kanel (Ceylon) 

Ja, jag vet hur fruktansvärt tråkigt det här med att fasta låter och många svarar att de kommer hungra ihjäl. Jag kände precis likadant, hur fasiken skulle jag klara det? Jag ska inte ljuga, det var oerhört tufft första gångerna, det kändes som jag skulle ha kunnat dödat för en liten bit pizza. Hur “roligt” är det att inte äta”?

Men ju fler dagar som gick desto mindre och mindre sug hade jag och till sist försvann det helt. Men det bästa var att så många andra besvär också försvann på vägen.

Är du ny läsare och vill läsa mer om våra sk “normala” besvär och kroniska sjukdomar klicka här

 

Kort & Gott! 

Har du  besvär som tex magbesvär, IBS, IBD i någon form, cravings, förstoppning, trög tarm, diarré, uppsvullen i kropp, led o muskelbesvär, hjärndimma, hudbesvär i alla dess former, allergi, astma, ångest, depression, overklighetskänslor, PMS, humörsvängningar, ilska, irritation, oro osv.

Varför inte testa att detoxa i ca 5 dagar och gärna även samtidigt göra en Tarmdetox? Toppen att här även börja med Chlorella som binder gifter och slaggprodukter som frisätts när man fastar. Är man inte van vid Chlorella, börja i mycket små mängder, alternativt Spirulina, Bentonitlera, Maintenance och/eller Aktivt kol. 

Se hur det påverkat ditt mående bara efter dessa 5 dagar och sedan utöka faste-dagarna till fler dagar per månad: Kanske passar kortare men fler gånger dig bättre? Mellan fasteperiodierna är det en fördel att endast inta en plantbaserad kost med frukt och grönt.

Har du belastad lever, förhöjda levervärden, gallbesvär, var då försiktig med allt fett, även från nötter, mandlar, avokado under en period.

Tips är att skriva upp samtliga besvär du lider av idag och jämföra efter fastan, likaså efter varje fasta du kör. Är annars så lätt att glömma bort vissa besvär förrän de eventuellt kommer tillbaka. Det är väldigt lätt att fokusera på allt dåligt och då missa saker som har blivit bättre.

Kom alltid ihåg!

Maten, Din livsstil, Ditt tänk påverkar precis ALLT!

 

Skrivet av Natalie Kervén

 

Informationen på denna blogg är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.