Sjuka husdjur

Cancer, diabetes, hjärtsjukdom, allergi, övervikt. Detta blir tyvärr allt vanligare hos våra fyrbenta vänner.

En vän berättade härom dagen att hon nog inte skulle skaffa katt mer, för båda hennes senaste katter hade fått cancer i munnen och det hade varit så jobbigt. En annan väns förra hund var allergisk mot både damm och gräs. Hennes mammas katt var kraftigt överviktig. Våra husdjur har helt enkelt fått våra välfärdssjukdomar.

 

Kosten

En stor anledning till att djur blir sjuka är kosten. Vi föder oftast upp våra husdjur på torrfoder. De flesta torrfoder består till största del av spannmål och majs, de innehåller ofta gluten, soja, jäst, citronsyra mm och är berikade med vitaminer och mineraler. Processad snabbmat för djur helt enkelt. Processad snabbmat är inte nyttigt för oss, så varför skulle det vara det för våra husdjur?

Vi är även duktiga på att bjuda våra husdjur på både det ena när de tittar på oss med sina bedjande ögon. Processade korvar, skinka, köttbullar eller rester med gluten socker och mejeriprodukter. Detta är inte bra, varken innehållsmässigt eller kalorimässigt.

 

Rovdjur

Katter och hundar är rovdjur i grunden, de ska äta främst kött och inälvor, då mår de bäst och håller sig friska. Att tvinga i våra husdjur spannmål och tro att de ska må bra på det är ganska ologiskt. Det finns numer ett väldigt stort utbud av torrfoder och det finns även utan spannmål och dessa är såklart bättre. 

 

 

Protein

Eftersom hundar och katter är rovdjur så är de också mer anpassade att bryta ner protein, men när det blandas med spannmål och kolhydrater så blir det automatiskt svårare att bryta ner.

 

Vacciner

Vi är väldigt duktiga på att vaccinera våra husdjur idag, men det kan bör ha i åtanke är att vaccin även försvagar djurens immunförsvar. Kombinationen med dålig kost kan resultera i sjukdomar.

 

Motion

Precis som vi människor så har våra husdjur ett lymfsystem och rörelse är därför viktigt för att hålla igång lymfsystemet. Tyvärr är många katter innekatter och får sällan röra på sig. Hundarna går vi visserligen ut med, men blir det de långpromenader de skulle behöva? Eller blir det ett varv runt kvarteret för att göra sina behov? Vår bekvämlighet och tidsbrist kan tyvärr lätt gå ut över djuren. Djur kan faktiskt bli deprimerade av att inte få röra på sig, precis som människor.

 

Lymfmassage

Man kan enkelt ge sina husdjur lymfmassage. Precis som på människor så börjar man med att massera och trycka lätt vid nyckelbenen. Se bild. Det är viktigt att följa pilarnas riktning och att börja vid nyckelben, hals huvud och framtassar, innan du jobbar dig ner mot höfter, ben och slutligen svansen.

Det kan kännas lite märkligt att massera mot hårets riktning men hundar och katter gillar detta. Man masserar inte så hårt, utan en lättare massage räcker. Är lymfsystemet väldigt belastat så kan det göra lite ont om man trycker för hårt. Var uppmärksam på hur ditt djur reagerar.

Det bästa valet du kan göra för din hund eller katt är att välja ett färskfoder. BARF är ett bra exempel på foder som inte innehåller spannmål och massa annat skräp. Det må kanske vara lite dyrare, men i gengäld så slipper du kanske dyra veterinärkostnader. 

Bra foder består av ca 75 % kött, 10 % malt ben, 10 % organ och inälvor, varav 5 % ska vara lever, samt 5 % grönsaker. Mängden kan varierande en aning beroende på märke. Men viktigt att det är spannmålsfritt.

 

Gör egen hund- och kattmat

Du kan ju även göra egen hund- och kattmat på rått kött och inälvor som du fryser in och tar upp portionsbitar av.

Berika gärna maten med lite chlorella eller andra alger för att hjälpa avgiftning av tex vaccin, tungmetaller och andra slaggprodukter. Det boostar även med viktiga mineraler och vitaminer.

Märgben är även bra att ge att tugga på för tandhälsan.

 

Ut och gå med ditt husdjur, det är nyttigt både för dig och djuret. 

 

 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom. 

Taggar: Hälsotips