Testa din toleransnivå av C-vitamin

Hur vet man hur mycket C-vitamin man tål? C-vitamin är vattenlösligt och därför kan man egentligen inte överdosera det. Däremot kan man bli dålig i magen om man tar för stor dos på en gång. 

 

Varför behöver man C-vitamin?

C-vitamin (askorbinsyra) är en livsviktig antioxidant som stärker immunförsvaret och är nödvändigt för många olika funktioner i kroppen, som exempelvis starka slemhinnor, blodkärlsväggar och binjurar. Det är otroligt viktigt för hjärnans funktion och att motverka t e x. depression.

Till skillnad från djur, kan människan inte själv bilda C-vitamin i kroppen utan vi måste få den från vår kost. Det är ingen slump att frukt och grönt, där vi hittar mest C-vitamin, är den kost som vi människor mår bäst på.

Om man utgår från djurens C-vitaminproduktion menar flera forskare att människors dagsbehov är minst 2000–13 000mg C-vitamin – beroende på ålder, stressnivå och sjukdomar. Detta är långt över Livsmedelsverkets rekommendationer som ligger på 75mg per dag.

Vi tycker att en bra dagsnivå ligger på 2000-3 000mg om man är frisk. Är man sjuk kan man behöva mellan 20 000-40 000mg under lite kortare perioder. Det finns de som tagit doser upp till 200 000mg när de varit riktigt svårt sjuka.

 

Toleransnivåtest

Inta ca 3-5000mg C-vitamin varje kvart tills magen reagerar, alltså att du får lös avföring eller diarré.

När magen säger ifrån vet du att just din toleransnivå ligger strax under den dos när magen sa ifrån.

 

Tål du inte askorbinsyra?

Får du brännande känsla i mellangärde, rapar mycket, eller mår illa av askorbinsyra, kan du tillsätta bikarbonat i vattnet när du dricker din C-vitamin. Det blir då askorbat som är är snällare för magen. Alternativt kan du köpa en C-vitamin utan askorbinsyra.