Varför 1 äpple om dagen håller doktorn borta

Vid det här laget är de flesta medvetna om hur viktig vår tarmflora är för hälsan, ju mer varierad tarmflora med mycket goda bakterier, desto bättre!

En studie har visat att ett vanligt äpple innehåller mer än 100 miljoner bakterier. Samma studie visade också att ekologiska äpplen inte bara smakar bättre, utan även har mer mångfald bland bakterierna. Det bästa är nyskördade ekologiska äpplen.

Forskarna studerade alla delar av äpplet, inklusive kärnhuset och de fann att det fanns mest bakterier i fruktköttet och kärnorna, minst i skalet. Men skalet är bra för där finns bland annat flavonoider och pektin.

Studien visade även att de bakteriestammar som kan påverka vår hälsa negativt ökade i besprutade äpplen.

Matlagning tar död på de flesta bakterier, svampar och virus i vår mat, så råa grönsaker och frukter är särskilt viktiga källor till mikrober. Vi rekommenderar att äta så mycket rå frukt och grönsaker som möjligt för att få i sig bra näring och bra bakterier.

 

Förutom alla goda bakterier i äpplen finns det även fler anledningar att äta dem, här är några bra anledningar:

 

  • Äpplen innehåller gott om antioxidanter.
  • Flavonoiderna, som främst finns i skalet, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Äpplen har även visat sig att motverka diabetes.
  • Kan motverka cancer
  • Minskar risken för Astma
  • Innehåller ett ämne som minskar inflammation och allergi
  • Äpplen är bra för benhälsan
  • Frukten motverkar värk, stimulerar matsmältning och tarmfunktion samt bidrar till stöd för lever och njurar för att de bättre ska klara av att avgifta kroppen. De motverkar även njursten.
  • Äpplen innehåller lösliga och olösliga fibrer, inklusive pektin. Det minskar leverns kolesteroltillverkning. Pektinets förmåga att bilda geléliknande substans fördröjer matsmältningen vilket i sin tur fördröjer att blodsockret går upp alltför snabbt.
  • Äpplen är också bra om man vill gå ner i vikt.