Varför fasta under en längre tid?

Nu tänkte jag bli lite personlig och berätta varför jag har valt att göra en lång fasta, och varför det kan vara nödvändigt med en lång fasta.

 

Orkar ni inte läsa hela bakgrunden kan ni scrolla ner till rubriken Strikt men inte frisk.

 

Obalans redan som ung

Jag har egentligen varit i obalans sedan 10 års ålder då jag var mobbad och fick psoriasis på ben, armbågar och i hårbotten. Det växte sedan bort från armbågar och ben, men har alltid funnits kvar i hårbotten och det kliar. Jag har lärt mig att leva med det. 

Jag har alltid kämpat med vikten och jojobantat mer eller mindre hela livet. Jag har även haft en ätstörningsproblematik där jag hetsåt och försökte få upp det igen. Trots övervikt så har jag varit undernärd. Det var troligtvis näringsbrist och belastad tarm som gjorde att jag 2012 fick diagnoserna Hypotyreos och Hashimotos. Jag hade redan många symptom blev glad över att ha fått en diagnos. Jag hoppades ju att medicinering skulle göra mig frisk och smal.

 

Olyckan

2013 råkade jag ut för en olycka i Thailand där jag bröt ett ben i foten och fick öppen fraktur, som ledde till att jag fick operera in en skruv. Jag tänker inte gå in på för mycket detaljer men såret läkte aldrig och jag fick massa antibiotika. Väl hemma i Sverige blev det mer antibiotika och när benet läkt opererades skruven ut. Trots det läkte inte såret, det visade sig att jag hade fått in någon elak thailändsk bakterie i foten. 

 

Antibiotika

Vårdens lösning blev en 6 månader lång kur på bredspektrumantibiotika. (ovanpå de antibiotikakurer jag redan fått) Här dog mitt immunförsvar.

Läkaren som ordinerade antibiotikan sa till mig att "Nu kan ditt immunförsvar bli lite sämre" Okunnig som jag var då, frågade jag vad det innebar, om det innebar att jag lättare skulle bli förkyld? "Ja precis" blev svaret. Ingen mer information om att ta probiotika efter avslutad behandling eller hur jag skulle göra för att boosta immunförsvaret.

 

Lågvattenmärket

Efter detta blev jag bara sämre och sämre, men jag trodde att alla mina symptom var på grund av min Hypotyreos.

2015 hade jag över 40 symptom, de värsta symptomen var trötthet, mitt minne och värk i kroppen. Jag kunde inte minnas saker i mer än 10 sekunder, så uselt var mitt korttidsminne. Det gjorde ont i hela kroppen, jag gick som en 90-årig tant på morgonen när jag skulle gå ner för trappan från sovrummet. Det blev något bättre när cirkulationen kommit igång lite. Jag orkade ingenting, bara sova och jobba. Städa och laga mat fanns inte på världskartan.

Hade jag inte haft ett så kul jobb hade jag garanterat varit sjukskriven, men jag tvingade mig dit för det var det enda roliga i mitt liv. Jag orkade inte ens träffa vänner eller gå på fest.

Jag fick ingen mer hjälp av vården heller. De hade sagt nej till Naturligt sköldkörtelhormon (NDT) och jag fick endast Levaxin, vilket fick mina värden att vara inom referens, men alla symptom då? När jag väl fick komma till en endokrinolog, skickade hon hem mig med uppmaningen "Dina värden är normala, du behöver bara intala dig att du är frisk

Jag lämnade mottagningen i tårar och undrade vad i hela friden jag skulle göra nu? Jag hade ju kommit till högsta instansen, (endokrinologen) jag kunde inte komma längre.

 

Vändningen

Det var här jag beslutade mig för att läka mig själv. Jag hade redan fått ganska mycket kunskaper om hur man skulle läka sköldkörteln. Skaffa NDT, ta bort gluten, äta kosttillskott osv. 

Vad jag inte ännu hade upptäckt var betydelsen av Candidaöverväxt,  det snubblade jag över av en slump. Precis alla mina symptom kunde förklaras med överväxt av Candida, vilket är mer eller mindre en garanti att få när man tvingas äta bredspektrumantibiotika. Min stackars tarm var i sån obalans så det var helt galet.

 

Candidagrupp

Jag blev lite besatt här och letade efter all info man bara kunde hitta. Tyvärr hittade jag ingen svensk facebookgrupp så då bestämde jag mig samma dag att starta en egen grupp - Candida Sverige. (den är idag nedlagd)

Bara 6 dagar senare startar Natalie sin grupp Candida Cleanse Sweden. (föregångaren till Body Cleanse Sweden) Hon hade precis som jag, inte hittat någon facebookgrupp, vi måste ha letat samtidigt. Därför startade hon också en egen. Vad är oddsen? Det var detta som gjorde att Natalie och jag fann varandra och idag är bästa vänner, och jobbar ihop med att hjälpa andra. 

Förlåt det var väl lite ett sidospår men lite kul att berätta hur vi hittade varandra.

 

Livsstilsförändring

Från en dag till en annan slutade jag med ALLT socker och började laga mat från grunden. (Jag som aldrig lagade mat förr) Jag rekommenderar dock inte någon att bara sluta med allt, eftersom man kan få rejäla utrensningssymptom.

På bara 3 dagar fick jag mer energi och fick tillbaka mitt korttidsminne som i princip hade försvunnit helt. Gluten hade jag redan slutat med ett halvår innan, och jag åt vid denna tid även kyckling och yoghurt. Det var först när vi bytte inriktning från Dr Eric Bakker till Dr Robert Morse som jag blev helt plantbaserad.

 

Strikt men inte frisk

Jag har varit väldigt strikt under nästan 5 års tid. Fuskar jag, gör jag det med t ex. popcorn, riskakor eller veganska helt ok ostar.

Det värsta ”fusket” jag har gjort är att unna mig några räkor eller ett par kräftor två gånger per år. Det är väldigt lite fusk i det stora hela.

Jag dras inte till godis eller annat längre. Känner jag att jag vill ha mer ”vanlig” mat, kan jag göra egen godkänd glutenfri pizza, rawbollar eller rispasta med någon god sås på kokosmjölk med broccoli, då är jag mer än nöjd. 

Trots att jag mår bra idag är jag inte "frisk" än. Jag har inte blivit av med mina antikroppar (Hashimotos) eller läkt min sköldkörtel. Däremot har antikropparna mer än halverats tack vare kosten.

Jag har fortfarande kvar min kliande hårbotten och min övervikt, men förutom det så mår jag bra! Jag har inte känt att jag "behövt" göra en större ansträngning att rena mig mer på djupet eftersom jag mår så pass bra.

Jag har inte heller haft tid, eftersom allt fokus har legat på att hjälpa alla andra och att starta företag, men nu ska det bli andra bullar...eller rättare sagt inga bullar! (inte ens nyttiga gluten- och sockerfria)

 

Detoxa på djupet

För att kroppen verkligen ska kunna läka på riktigt från grunden när man har varit i sån obalans som jag, behöver man gå "all in".

Det räcker många gånger inte att vara bara "duktig" 

Min tarm kommer aldrig att läka ordentligt så länge jag äter glutenfria spannmål eller kolhydrater blandat med fett. Har man en tarm som är i stor obalans, tillsammans med ett belastat lymfsystem, behövs lite tuffare insatser. Det är därför jag har valt att fasta och jag kommer att fasta länge. 

Tidigare har jag gjort lite fruktfasta här och där, den längsta var 3 veckors vindruvsfasta. Men inte ens den räckte! Jag behöver fasta tills min tarm är läkt, tills min lever återhämtat sig så pass att jag inte längre lider av kliande hårbotten, tills antikropparna är helt borta och tills lymfsystemet inte längre är så stagnerat. 

Jag upptäckte ju till exempel nu när jag fastat i en månad att jag faktiskt har Dercums sjukdom, den diffusa varianten. Jag har fullt med ärtor under huden som gör ont, de kom fram när vätskan började försvinna. Detta är något som jag är helt övertygad om, kommer att försvinna ju mer jag detoxar på djupet. Jag kommer även att använda mig av Cavitation/radiofrekvens för att spränga fettceller och luckra upp stagnation.

 

Framtiden

Planen är att fasta på vatten, juice och Chlorella fram till mitten av maj (4 månader) om inte kroppen säger ifrån. Om det behövs kommer jag kanske att hålla på ännu längre.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen - man måste lyssna på kroppen!

Den som vill läsa mer om Chlorella, klicka här.

När jag känner att min kropp är mer i balans kommer jag väldigt långsamt att trappa upp till att äta lite frukt under en ganska lång period, minst en månad. Först därefter kommer jag att lägga till grönsaker, frön och nötter. 

Det är dags att bli frisk på riktigt, inte bara må "bra"

 

Stor kram 

Linda

 

Som avslutning lägger vi in lite vetenskapliga studier som påvisar positiva hälsoeffekter av fasta. I studier brukar man mest titta på periodisk fasta.

 

72 timmars vattenfasta kan återställa immunsystemet

Minskar insulinresistens

Bra vid Typ 2 diabetes

Periodisk fasta i en månad minskar inflammation i kroppen

Minskar högt blodtryck

Minskar risken för kranskärlssjukdom

Studie på möss visar skydd mot Alzheimers

Studie på möss visar skydd mot Parkinsons

Ökar HGH-hormon - Humant tillväxthormon

En studie på råttor visar en ökning av livslängd med 83% 

Periodisk fasta ökar stresstolerans, livslängd och minskar mängden sjukdomar, inklusive övervikt och cancer.

 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.