Vibrationsträning myt eller?

Vibrationsträning ger inte bara bra vibrationer utan fantastiska vibrationer enligt oss! Att stå på en vibrationsplatta är något som de flesta klarar av och det är toppen för bland annat för vårt lymfsystem och cirkulationen.

Redan på 30-talet fanns det vibrationsträning, vem har inte sett gamla svartvita bilder på kvinnor med ett bälte, som skakar magfettet för att gå ner i vikt och få bort celluliter. Det är inte taget ut luften! 

En studie från 2019 visar att WBV (helkroppsvibration) förändrar tarmfloran och ökar antalet bakterier som tillverkar kortkedjedjiga fettsyror. Detta förbättrar kroppens förmåga att använda glukos som energi. Dessutom påverkar det våra immunceller positivt och minskar inflammation. 

Och det finns fler studier som visar att dagens vibrationsträning har massor med fördelar! 

 

Omedelbara effekter

  • Ökad explosiv styrka
  • Förbättrad hopphöjd 
  • Förbättrad balans 
  • Ökad muskulär trötthet 
  • Minskad maximal styrka
  • Ökad laktatnivå
  • Ökad syrgasförbrukning
  • Förhöjd puls och blodtryck
  • Endokrina förändringar
  • Ökad led- och muskelrörlighet

 

Långsiktiga effekter 

  • Ökad muskelstyrka 
  • Ökad muskulär uthållighet
  • Ökad hopphöjd
  • Ökad led- och muskelrörlighet
  • Nedsatt muskelkontraktionskraft 
  • Ökad muskulär trötthet
  • Förbättrad gångförmåga
  • Förbättrad balans
  • Positiv inverkan på benskörhet 

Källa

 

Tyvärr fokuserar de flesta studier på muskler och träning, man räknar med att 30 minuters vibrationsträning motsvarar 1-2 timmar medelhård träning.

 

Fler effekter

Men det ger även effekt på cirkulation, ämnesomsättning, minskar led- och muskelvärk, ryggont, celluliter, slaggprodukter. Det förbättrar nervfunktioner och har även en positiv effekt på tex AlzheimersDen ökade blodcirkulationen värmer upp muskler och senor, vilket ökar flexibiliteten och smidigheten i kroppen. Den löser upp spänningar, koaguleringar och fastsittande kroppsvävnader, vilket ger smärtlindring.

 

Varför är det så bra?

Det påverkar vårt Lymfsystem. Lymfsystemet är vårt immunförsvar och även vårt avfallssystem. Vi har ca 20% blod i oss och ca 80% lymfa. Lymfan är vätskan i Lymfsystemet, men till skillnad mot blodet som har hjärtat som pump, saknar lymfsystemet en pump. För att lymfsystemet ska hållas igång krävs att vi rör på oss. Det är här vibrationsplattan kommer in och stimulerar.

Många människor har idag ett stagnerat lymfsystem. Du kan kolla själv hur stagnerad du är genom att lyfta på huden. Man ska kunna lyfta huden precis som på ovansidan av handen. Det ska bara vara hud, inget "fett" emellan. Kan man inte lyfta huden, behöver Lymfsystemets flöde stimuleras. Detta kan man göra genom en rad olika saker, som promenader, djupandning, bastu, omväxlande varm/kall dusch mm. Ett bra sätt är alltså vibrationsträning! 

Se gärna vår film om vad mer du kan göra för ditt Lymfsystem.

 

Vem kan träna vibrationsträning?

Alla kan i princip träna vibrationsträning. Det är alltifrån rehab till elitidrottare som tränar med vibrationer.

Är man mycket trött eller utmattad, finns kanske inte orken att promenera eller träna. Det kanske saknas tid eller motivation. Men att vi rör på oss är så otroligt viktigt för hälsan! 

 

Hur mycket och hur länge kan man träna?

Det är alltid bäst att börja så lågt som möjligt och känna efter hur det känns. Så gott som samtliga maskiner vibrerar med en intensitet av 20 - 50 hertz, alltså med lika många svängningar per sekund. Har man en riktigt belastad kropp, kan man kanske inte stå längre än 30 sekunder eller 1 minut första gången. Sedan får man öka i den takt det känns bra. 

De flesta rekommenderar att man tränar ca 3-4 gånger i veckan, men du känner såklart bäst själv hur mycket din kropp klarar.

Vibrationsplattor finns för hemmabruk och ligger mellan 1000-5000kr. Många gym har även större vibrationsplattor som man kan använda.

 

FitnessPlate Future 3D

FitnessPlate Future 3D är en vibrationsplatta som vi själva har provat och tycker är mycket bra, så bra att vi valt att bli återförsäljare. Den finns dock inte i vår shop eftersom det är leveranstid på den. Är du intresserad av att köpa den till ett bättre pris än i länken kan du kontakta oss i formuläret här.

 

Innan du sätter igång

 

En stor fördel är att massera lite vid nyckelbenen och djupandas innan behandling.

Tänk på att dricka mer vatten när du kör vibrationsträning och torrborsta gärna kroppen innan dusch på morgonen, bara det sätter igång cirkulationen. Gör gärna även djupandning- och avslappningsövningar.

 

Övningar

Det finns en mängd med olika övningar man kan göra på en vibrationsplatta, för att öka muskelmassan. Men är man bara ute efter att få igång lymfsystemet mer, räcker det att man står stilla och djupandas.

Man kan även luta sig lätt åt olika håll för att känna var det vibrerar mest.

Att luta sig lite lätt bakåt samtidigt som man höjer upp axlarna gör att det känns mer i njurarna. 

Man kan även sätta sig på kanten av sin platta och samtidigt ha händerna på den. Det är ju otroligt många som har problem med ödem i överarmarna och denna övning är toppen för att luckra upp stagnationen där. 

 

Utrensning

Precis som med kosten så kan det sättas igång massor i kroppen när man börjar med vibrationsträning. Därför är det viktigt att inte gå ut för hårt och att lyssna på sin kropp.

När man stått en stund på plattan är det vanligt att man kan känna att det kliar eller hettar i huden. Detta är positivt och betyder att det händer saker! Ta det i den takt du mäktar med. Speciellt om du har svår utmattning.

 

Örter

För att ytterligare hjälpa kroppen och Lymfsystemet, rekommenderar vi alltid att stötta med naturliga örter. 

 

Polera magen

Känner man att man har mycket stagnation i tarmen, kan man "punktbehandla" magen genom att använda en polermaskin.

Viktigt är att massera vid nyckelbenen och djupandas innan behandling och att man kör polermaskinen medsols. Detta kan få igång tarmrörelser och luckra upp stagnation. En mage som känts hård blir mjukare på direkten.

Man blir lätt varm och röd i ansiktet av att behandla magen med polermaskin, så när du blir varm är det bra om du tar en paus eller fortsätter en annan dag. 

Lycka till!

 

Informationen på denna blogg är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.