Vilken diet passar dig?

Det pratas väldigt mycket om dieter hit och dit. Vilken diet är den rätta? Svaret på frågan är att det beror på vilka obalanser du har, men i grund och botten passar och plantbaserad kost alla!

Vi människor fungerar på samma sätt rent biologiskt. Vi har alla celler, orgel, blod och lymfsystem som behöver näring, cirkulation och syre för att fungera. Ser vi bara biologiskt är svaret till vi människor mår bäst på en plantbaserad kost. Det visa gång på gång i nyare studier

 

Försurning och inflammation

Det finns en anledning till att frukt, grönsaker och motion alltid har rekommenderats för att gå ner i vikt och hålla sig friskare. Det är för att frukt och grönt inte har ett försurande avfall i våra kroppar, och försurad kropp leder i förlängningen till inflammation och sjukdom.  

 

Balanserad kost

Det handlar inte bara om kalorier när du väljer din diet, det handlar om att hitta en balans mellan surt och basis i kroppen. Därför är det viktigt att INTE välja för mycket från den försäkrade listan, speciellt om man redan har och belastad kropp.

 

Basgörande livsmedel:

  • frukt
  • ovanjord-Grönsaker
  • bär och melon

 

Försurande livsmedel:

  • Kött
  • mejeri
  • spannmål
  • fett
  • protein (både från animalier och plantbaserat)
  • rotfrukter

 

Jag mår bra när jag äter kött

Varför kan man då känna att man mår toppen när man äter tex kött om det inte är bra för oss? Det finns människor som känner att något saknas om de inte får sitt kött. Detta har en ganska enkel förklaring. Obalanser i kroppen! Känner du att du mår bättre av att äta kött, kan det bero på att din kropp har problem att tillverka dessa hormoner. Kött är fullt av stresshormoner och du kan komma att känna att du mår bättre av att äta det. Det är symptomlindring helt enkelt. Detsamma gäller tex mejerier som innehåller oxytocin som får oss att känna oss tillfredsställa. Här handlar det mer om ett beroende, precis som med socker. 

 

Kött är inget vi bör äta

När man säger att vi inte bör äta kött, möts man av högljudda protester! Det pratas om stenåldern och att vi alltid har ätit kött osv. Bara för att vi har ätit kött i alla tider, betyder det inte att våra kroppar fungerar bäst på kött. Vi klarar ju att äta kött, men våra långa tarmar är inte konstruerade för kött. Köttätare har i regel betydligt starkare magsyra och korta tarmar. Ett stort problem med våra långa tarmar och svaga magsyra är att kötta ligger kvar och ruttnar i våra tarmar i 3-4 dagar inom det kommer ut. Jag tarmen blockeras då frukt och grönsaker som istället börjar fermenteras och göda svamp, dåliga bakterier och parasiter som då kan frodas. Det är väl knappast någon som har missat hur viktig tarmfloran är för hälsan.

 

B12

B12 kommer ofta som ett argument till varför vi ska äta kött, män B12 kommer egentligen inte från kött utan från bakterier i jorden. Vi är egentligen lite för renliga nu för tid för att få i vårt viktiga B12. Lyckligtvis finns B12 som kosttillskott, så vi behöver inte äta massa försurander kött som belastar våra tarmar.

Vi rek varmt Chlorella som B12 tillskott. Vi har sett många i vår grupp har fått upp sitt B12 och även järn mm. Chlorella innehåller samtliga vitaminer / mineraler, aminosyror .. Tål du inte Chlorella, rekommenderas att du börjar försiktigt med Spirulina. Läs mer om skillnaden mellan Chlorella och Spirulina här.

 

Protein

Även protein används som ett argument för att äta kött, men faktum är att våra kroppar inte ens kan ta upp det protein som finns i köttet. Det är en omväg som den första kroppen är den första proteinet i köttet till aminosyror, sen är kroppen genom bygga proteinkedjor som passar våra kroppar. Detta är en mycket försurande och energikrävande process. Det är mycket bättre att äta frukt och grönt som innehåller aminosyrorna direkt. Dessutom äter vi för mycket protein idag , vilket inte gör annat än belastar våra njurar.

 

Mejeri

Myten att mjölk ger starka ben är sedan länge krossad, det är i själva verket tvärtom. Mejeriprodukter är extremt försurande och för att motverka försurning i kroppen, tas mineraler från skelettet. Dessutom skapar mejeriprodukter slem i kroppen som stagnerar både tarm och lymfsystem. 

 

Spannmål

Många spannmål innehåller gluten som skadar vår tarmslemhinna och ser den genomtränglig. Så kallad läckande tarm. - Många anser att läckande tarm är orsaken till autoimmuna sjukdomar. Spannmål har också en förmåga att bli som klister i tarmarna, vilket belastar, förstoppar och stagnerar. 

 

Underliggande problem

Man behöver alltid fundera vad eller vilka ens grundproblem är. Obalanserna kan sitta i belastade orgel eller i vår viktiga tarm. 

Olika typer av hormoner styrs bland annat av dina binjurar och din sköldkörtel, gör det möjligt att hjälpa dem att komma i balans. Detta kan du genom att stötta binjurar, njurar, spak och tarm med örter som tex Binjurekomplex , Njurkomplex , LeverkomplexHypo-T , Hormonkomplex och Mag- & tarmkomplex .

Har du problem med blodsockret och inte tål frukt, är det även här binjurarna som styr sockermetabolismen i kroppen. Har man problem med blodsockret, kan du behöva skippa frukt ett tag och fokusera på grönsaker tills man stöttat binjurarna tillräckligt att de orkar sköta sitt jobb.

Binjurarna är väldigt känsliga och hamnar lätt i obalans i vår stressiga vardag. Titta gärna på den här korta filmen för att lära dig lite mer om binjurarna. 

Får man väl ordning på en belastad tarm eller belastade orgel, brukar de flesta symptom försvinna automatiskt. Lär dig att lyssna på din kropp redan när den viskar, dvs vid vanliga symptom som huvudvärk eller klåda eller värk och stelhet. Vänta inte till kroppen skriker och har utvecklat svårare sjukdomar.

 

Jag tål inte plantbaserad kost

Vi fick en kommentar i vår facebookgrupp  av en medlem som sa att plantbaserat inte passade henne för hon tålde inte oxalater. Oxalater eller oxalsyra är växternas försvar för att inte bli uppätna. Plantornas eget bekämpningsmedel kan man säga.

Oxalsyra finns i tex spenat, alla typer av nötter, sesamfrö, betor, rabarber, choklad, bovete, amarant, ruccola, aubergine, jordnötter, broccoli, grönkål, potatis med rött skal, brunt ris, spak, gurka med skal, morot, grön paprika, squash, och olivolja.

Oxalsyra är dock inget hinder för att detoxa sin kropp göra det bästa man kan äta när det är detox är frukt. När kroppen är mer i balans kommer du att få tåla oxalsyra bättre och än även att kunna äta mer grönsaker.

 

Utrensningssymptom

Det kan även vara så att du kan få en växtbaserad kost eller detox för att göra och lagra förändring för snabbt. Det är ett fel som många människor ser, man går "all in" från en dag till en annan. Det är tyvärr stor risk att få starka utrensningssymptom om man gå för fort fram.

 

Immunförsvaret

Har man ett sämre immunförsvar, har man också svårare att tåla olika typer av mat. Bästa sättet att boosta immunförsvaret är att äta och kost som inte belastar ditt kropp för mycket och att se till att mycket C-vitamin , och kanske även L-lysin om man har virus i kroppen. Chlorella innehåller massor med viktig näring och hjälper kropp att avgifta sig. Rätt nivå av D-vitamin är också viktigt för immunförsvaret. 

Människor med ett bra immunförsvar och en kropp som inte är för belastad klarar att äta i princip vad som helst utan att bli sjuka.

 

Mono-måltider

Ju mer du blandar olika typer av näringsämnen, dvs fett, protein och kolhydrater, desto svårare blir det för kroppen att bryta ner. Därför kan många uppleva att de mer mycket bättre när de äter endast kolhydrater och måltid, protein nästa måltid osv.

 

Läk från grunden med detox

Detox handlar om att man minskar belastningen på våra reningsorgan, spak, njurar och lymfsystem. På så sätt ger vi reningsorganen lugn och ro att kunna göra sitt jobb och kroppen kan fokusera på att läka.

När vi äter och kostar som inte försäkrar och belastar och dessutom stöttar belastade organ med örter, ger vi vårt kropp de bästa förutsättningar att läka. Kroppen är den bästa läkaren som finns! Det är bara rätt att ge det rätt förutsättningar.

När man väl läkt sin kropp, anser vi att en varierad växtbaserad kost är det bästa för ett långt och friskt liv. 

 

Våra råd är till stora dela baserade på Dr Robert Morse lära, han är en naturläkare, vetenskapsdoktor och biokemist som har behandlat hundratusentals människor över 40 år. 

Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom. 

Taggar: Detox, Hälsotips